Jong en ervaren

Wij zijn jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Wij zijn opgeleid tot ervaringsdeskundige. Wij hebben ieder onze eigen moeilijkheden ervaren (met jeugdzorg, onszelf, of juist thuis of op school) en zijn hier ook ieder op onze eigen manier van hersteld.

Deze uitdagingen te boven komen heeft ons veel geleerd. Over onszelf. Over de hulpverlening. Over wat helpt, wat hindert en wat nog mist. Tijdens de ExpEx-training hebben wij deze kennis met elkaar gedeeld. Nu herkennen wij het gemeenschappelijke in hersteltrajecten, kunnen wij factoren die het verschil maken benoemen en weten wij hoe we deze kennis het beste overbrengen.

ExpEx zijn betekent warmte, acceptatie en steun krijgen vanuit de groep. Maar ook hard werken, doorzettingsvermogen, intensief samenwerken en confronterende momenten meemaken. Want ons eigen verhaal vertellen is behoorlijk pittig. Samen lukt ons dat.

Hoopverlener

Als ervaringsdeskundige begrijpen wij echt waar jongeren doorheen gaan. Als hoopverlener staan we naast de jongere. We zijn open, eerlijk en onszelf. We bieden steun en spreken moed in. In een-op-een gesprekken, tijdens workshops en tijdens het ExpEx-ervaringscafe.

Adviseur

Als ExpEx belichten wij onderwerpen op een nieuwe manier en bekijken wij zaken vanuit het perspectief van de jongere. Wij gaan daarom graag in gesprek met beleidsmakers, hulpverleners, docenten, studenten en andere geïnteresseerden. Bijvoorbeeld als voorlichter op scholen. In brainstormpanels om beleid te verbeteren. Als klankbord bij intervisie. Als trainer tijdens cursussen. Of als onderzoeker bij het ontwikkelen van methodieken.

Het ExpEx ervaringscafé

Het ervaringscafé in Amsterdam Zuid is een plek voor jongeren om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten, activiteiten te doen en ervaringen te delen. Het wordt georganiseerd door de ExpEx en is iedere donderdag van 19:00-20:30 op de Quellijnstraat 62, 1072 XV. Kom gerust eens kennismaken!

Met dank aan onze samenwerkingspartners:
arkin.nl
jeugdbescherming.nl
levvel.nl
ihub.nu
permens.nl
Word Expex

Wij zoeken jongeren tot 28 jaar, woonachtig in Amsterdam en omstreken. Heb jij voldoende afstand tot je ervaringen, kan jij reflecteren op je herstelproces en wil je deel uitmaken van een groep die elkaar begrijpt, stimuleert en inspireert? Meld je dan aan voor onze training!

Training

De ExpEx-training duurt twaalf avonden en wordt gegeven door twee ervaringsdeskundigen. Tijdens de cursus leer je reflecteren op je ervaringen en ontdek je wat voor jou het verschil heeft gemaakt. Ook leer je wat je valkuilen zijn en hoe je met iemand in gesprek kan blijven als je van mening verschilt. En bovenal leer je hoe je je ervaringen het beste kan delen.

Aan de slag als ExpEx

Na de training ga je via TEAM ED als vrijwilliger aan de slag. Je kan zelf aangeven hoeveel opdrachten je wil doen. Sommige ExpEx doen meerdere opdrachten per week, anderen alleen wanneer ze tijd hebben naast hun werk of studie. Als vrijwilliger krijg je een onkostenvergoeding van €2,50 per uur. Ook krijg je persoonlijke begeleiding en zijn er ExpEx-bijeenkomsten. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de cursus.

Meer weten of aanmelden? Neem contact op met Janet Haring.