Naast goede zorg is het van groot belang dat mensen met mentale problemen de ruimte krijgen om in eigen tempo en in verbinding met anderen te werken aan hun maatschappelijk en persoonlijk herstel. Dit proces moet veilig en toegankelijk zijn, dichtbij huis en afgestemd op de behoefte van de persoon.

In het Ingegraal Zorgakkoord (IZA) is daarom afgesproken dat er een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten, zoals de EDplaatsen, komt.

Het IZA is een landelijk akkoord tussen het ministerie en verschillende (zorg)partijen waarin afspraken zijn gemaakt over de zorg in de komende jaren in Nederland. Een belangrijk doel uit het IZA is om ondersteuning aan mensen met mentale problemen dichter bij huis en toegankelijker te maken.

Amsterdam is een van de eerste gemeenten die IZA-SPUK middelen heeft vrijgemaakt om een dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten op te zetten. Met deze middelen breidt TEAM ED de EDplaatsen uit, zodat er een dekkend netwerk in de stad ontstaat. Samen met ‘W in de Wijk’ zet Amsterdam zich hiermee in voor een prachtige aanpak die de stad vriendelijker maakt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en de druk op de ggz verlicht. Daarom worden ook extra middelen ingezet om het succesvolle W in de wijk uit te rollen naar alle stadsdelen waar het nog niet aanwezig is en om het in bestaande stadsdelen verder te verstevigen.

Lees er alles over!

Meer plekken voor zelfregie en herstel in Nieuw-West, Zuidoost en Noord 

Dankzij de IZA-SPUK middelen kan TEAM ED de komende drie jaar het aantal EDplaatsen in elk stadsdeel geleidelijk uitbreiden. De uitbreiding begint in de meest kwetsbare gebieden: Nieuw-West, Zuidoost en Noord. In de zomer zijn vier nieuwe coördinatoren geworven, die inmiddels volop aan de slag zijn: Rewiena Jharap, Adinda Ligeon, Linda Gerth en Gwen Sluijp.  Daarnaast investeert TEAM ED in de werving en training van ervaringsdeskundigen, die van de EDplaatsen veilige en ondersteunende herstelplekken maken.  

Kijk voor het actuele programma van de EDplaatsen op: www.teamed.nl/agenda/

10 kenmerken van een laagdrempelig steunpunt, zoals een EDplaats  

De EDplaatsen zijn laagdrempelige steunpunten waar de principes van een zelfregie organisatie centraal staan. Als zelfregie organisatie wordt TEAM ED gekenmerkt door de inzet van ervaringsdeskundigen en de herstelgerichte benadering die aansluit bij de behoefte van mensen met een psychische kwetsbaarheid. In de afbeelding hiernaast zie je de 10 kenmerken van een zelfregie organisatie, zoals die ook op een EDplaats aanwezig zijn.

Georgette Groutars, directeur-bestuurder van TEAM ED over zelfregie organisaties:

“Zelfregie organisaties zijn organisaties voor mensen met een psychische kwetsbaarheid gerund door ervaringsdeskundigen waar ervaringskennis optimaal benut wordt voor herstel. Binnen zelfregie organisaties, zoals TEAM ED, staat de herstel benadering én daarmee het goed inzetten van ervaringsdeskundigheid dan ook centraal. In deze organisaties hebben ervaringsdeskundigen een spilfunctie in plaats van dat ze aanvullend zijn. Daarnaast passen zelfregie organisaties benaderingen toe die aansluiten bij de behoeften van de mensen die ze ondersteunen. Er is flexibiliteit, creativiteit en ondersteuning op maat mogelijk. Bewoners merken dat zij te maken hebben met mensen die écht begrijpen wat zij doormaken vanuit hun eigen ervaring. Dit geeft herkenning en schept vertrouwen. 

Wil je meer weten over deze 10 kenmerken met voorbeelden uit verschillende praktijken? Klik hier verder.

Katja over haar werk als ervaringsdeskundige op de EDplaats  

Katja is sinds een jaar actief als ervaringsdeskundige bij TEAM ED. Haar interesse voor deze rol ontstond tijdens haar eigen herstelproces, waar ze in aanraking kwam met een andere ervaringsdeskundige die haar inspireerde. Nu begeleidt ze met veel enthousiasme verschillende groepen en zet ze haar creatieve achtergrond in. Wij hebben Katja ndigen hard nodig zijn. En het is leuk en uitdagend werk. Daarnaast is het goed voor je ontwikkeling: je kan er veel van leren en je kan anderen ermee helpen, dus het is heel waardevol werk. Ik zou zeggen: probeer het gewoon! 

Wat voor rol speel jij voor bezoekers van een EDplaats? 

De creatieve groep en de lunch zijn wat laagdrempeliger, wat luchtiger. Er wordt dan wel gepraat, maar er wordt niet zo diep op ingegaan, wat bij de herstelgroep juist wel gebeurt. Ik bied een luisterend oor, gezelligheid en ondersteuning. Mensen ontvangen en welkom heten. Bij de creatieve activiteiten kan ik helpen met dingen maken of adviezen te geven, omdat ik zelf een kunstopleiding heb afgerond.  

Wat betekent het voor jou om als ervaringsdeskundige een EDplaats te begeleiden? 

Het is heel leerzaam, en ook uitdagend, want soms heb je bijvoorbeeld bij zo’n herstelgroep verschillende mensen met verschillende meningen, en dan moet je maar het overzicht zien te houden en het gesprek te kunnen leiden. Dat is wel iets wat ik nog beter moet leren, maar het is in ieder geval heel leerzaam. En zo’n lunchgroep kan ook heel gezellig zijn, maar dus ook zeker uitdagend. Ik denk dat het vooral iets is waarin ik kan groeien als ervaringsdeskundige, maar ook als persoon. Bij TEAM ED krijg ik daar begeleiding bij.  

Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen naar een EDplaats te komen? 

Ik zou zeggen: gewoon komen en kijken hoe het is. Het is helemaal niet eng en het is heel laagdrempelig zo’n EDplaats. Er komen allerlei verschillende mensen, van alles en nog wat. Er is helemaal niks om bang voor te zijn. Ik zou het gewoon uitproberen, en als het niet bevalt dan niet. 

Wat zou jij zeggen tegen mensen die overwegen als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan bij TEAM ED? 

Gewoon proberen, want ik denk dat meer ervaringsdeskundigen hard nodig zijn. En het is leuk en uitdagend werk. Daarnaast is het goed voor je ontwikkeling: je kan er veel van leren en je kan anderen ermee helpen, dus het is heel waardevol werk. Ik zou zeggen: probeer het gewoon! 

Samenwerking W(elkom) in de Wijk breidt uit naar Noord en Zuidoost 

De voorbereidingen voor W in de Wijk in Noord en Zuidoost zijn in volle gang. TEAM ED is in deze stadsdelen ook een belangrijke samenwerkingspartner. W in de Wijk is een samenwerking tussen de gemeente, ggz- en welzijnsorganisaties om wijken en voorzieningen toegankelijker en vriendelijker te maken voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Deze aanpak is sinds 2016 succesvol in Zuid en is sindsdien uitgebreid naar West, Nieuw-West, Oost en de gemeenten Amstelveen en Haarlemmermeer. Dankzij de IZA-SPUK middelen kan de aanpak nu ook van start gaan in Noord en Zuidoost en hopelijk later ook in Centrum en Weesp. Kijk voor meer informatie op w-indewijk.nl. 

Wil je ervaringsdeskundige worden bij TEAM ED? 

Heb je ervaring met ingrijpende levenssituaties en lijkt het je fijn je ervaring in te zetten om anderen op weg te helpen? Wij zoeken altijd mensen die zich aan ons willen verbinden. Samen kijken we wat je zou willen en kunnen doen en leren bij TEAM ED. Kijk hier verder.